Altın Oran nedir?

Altın oran, doğada çok sayıdaki canlı ve canlı olmayan varlıklar biçiminde ve biçiminde bulunan özel bir oran olarak tanımlanmaktadır. Başka bir tanımda, mimaride Mısırlılar ve Rumlar tarafından kullanılan bu oran, bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen, yüzyıllardır sanat ve mimarlık eserlerinde uygulanan, sayısal ve geometrik olarak hesaplanan orana bağlı bir bağlantı olarak kabul edildi ülke, öyle. Bu altın oranı en açıkçası doğada görülmekte ve pek çok varlıkta sınırsız benzerliklerle karşılaştık. Bunlar insan vücudunda, deniz kaplumbağalarında, bitkilerde ve başlangıçta gördüğünüz ağaç yapraklarında bulunur. Kozmik fiziğin anahtar sözcüğünde, bu oran Plato tarafından gösterilir. Farklı bir açıdan, altın oran, bir estetik açıdan hoşa giden şekilde bir dikdörtgenin uzunluğuna oranını tanımlayan tanımlamalardır.
Yukarıdaki tanımlamalardan anladığımız kadarıyla, altın oranı, ayrıldığı parçayla eşdeğer olarak görülüyor. Başka bir deyişle, her şey çift ve artı ve eksi gibi özel bir yere işaret eder.
Bu altın oran ilk olarak eski Mısırlılar ve Yunanlılar tarafından keşfedildi ve kendi mimari ve sanatsal çalışmalarında mükemmel bir şekilde kullandılar.
Altın oranı açısından AO, CB / AC: AB / CB: 1.618 olarak ifade edilmiştir. Bu şekilde formüle edilen altın oranı, her ölçü için altın oranı arasındaki oran olarak ifade edilmelidir

Bu oran pi (π) gibi irrasyonel bir sayıdır. Ondalık olarak yazılan rakam: 1.6180339887498 ... dir. Eğer öyleyse, bu rakamın 15. basamağından sonraki ilk 15 basamak altın oranının aynı gösterimi olacaktır. Altının bir dilde sembol olarak gösterilmesi, PHI, Φ olarak gösterilir.
Bu gizemli kadar ilginç şey, insanlar dünyanın bu varlıklar bitkiler, ağaçlar, kuşlar ve diğer birçok canlı ve cansız yaratıklar oluştururken dünyayı kullanır.
Buna ek olarak, insanların bugün kullandığı teknolojide ve yaşadığımız birçok yerde bu oranı kullanıyoruz. Toplum bu oran göz ve sıranızın oranı olarak tanımlanır. En güzel görülebilirliğe ayarlanmıştır.
Altın oranının nerelerde kullanıldığını ve göründüğünü bir örnek verelim.
Örneğin, ayçiçeği merkezindeki dışa doğru tanelerin sayıları sağdan sola, soldan sağa sayıldığında, aralarındaki oran altının oranını verir.
Bu oranın insan vücudunda nasıl göründüğünü incelersek, bu oranın var olduğunu görebiliriz. Örneğin, kollar insan vücudunun bir parçası olarak dirseğe göre iki kısma ayrılmıştır. Diğer bir deyişle, üst kısmı ve alt kısmı oluşturmaktadır. Kolumbonun alt kısmının üst bölme oranı altın rengi verecek olursa, tüm kolonun üst kısmının oranı da bu oranı verecektir.



Altın oran (golden selection), çok eski zamanlarda güzel orantılar oluşturmak için düşünülmüştür. Bir çizgiyi yaklaşık olark 8:13 oranıyla ikiye bölmek, kısa parçanın uzun olana oranıyla uzun parçanın bütüne olan oranının aynı olması demektir. Bu orana sahip nesneler göze hoş görünür ve Fibonacci sayıları olarak adlandırılan bir sayı dizisinde bulunabilir. Bu oran doğada bitkilerin büyüme düzeninde ve bazı hayvanların kabuklarında görülebilir. Bu oranın göze hoş görünmesi muhtemelen doğada bulunmasından kaynaklanır.Grafik tasarım alanında Altın Oran kağıt boyutlarının temelidir ve dengeli tasarımlar oluşturmak için kullanılabilir.


Grafik Tasarımda Altın Oran

Altın oranı kavramı (altın fraksiyonu), pi sayısına ve taban geometrisine bağlı olarak diğer önlemlerin oranıdır. Ortadaki Altın Oranda, düzen hazırlamada büyük kolaylık ve yaratıcılık sağlar. Tasarımda özgül ve estetik kabul edilen sayfa oranları Altın Orana göre belirlenir. Yatay ve dikey çizgiler sisteminde, bu oran mizanpajdaki sayfa düzenine uyumlu ve uyumlu format seçilmesine yardımcı olur. En alt oranı ifade etmek için kullanılan sembol Fi'dir.Fi numarası: 1,61803 ....Oransal formül: 1 + √ 5/2
Altın Oranı Görsel FormülüAltın Oranı, bir önceki çizginin toplamına eşit olan yeni ölçünün toplamının, düz bir çizgiyle bölünmüş ve dikdörtgen boyutunun ikiye eşit olmayan oranıdır. Bu değer; (a: b) = bölmeden önce orijinal ölçü = b: (a + b).Daha pratik bir anlamda, bu oran, biçim / sayfa tasarımında 1000 uzun birimi olan formatın kısa kenarının 618 birimini seçmektir. Başka bir örnek, 21 cm'lik kısa kenarlı bir broşür tabakasının uzun kenarı 34 cm olmalıdır.Haydi, mükemmel bir tasarım olan insan vücuduna bir göz atalım. Dirseğinizle parmağınız arasındaki mesafeyi parmağınızın ucuna ölçüyorsanız ve bu rakamı bileklerinizle dirseğiniz arasındaki mesafeye göre ayırırsanız yaklaşık 1.618'e ulaşırsınız. Öyleyse gözlerinizle jöle arasındaki mesafeyi bölersek, üst dudağınızla gözünüz arasındaki mesafe nedir? Evet, aynı şekil, 1.618.1.618 figürünün tarihi eski Mısırlılara dayanıyor ve antik Yunanlılar bu figürün doğaüstü güç olduğuna inanıyorlardı. Bu nedenle, bu figürü birçok bina ve eserde görmek mümkündür. Leonardo Da Vinci tarafından bilinen Vitruvian Adam'ın neredeyse her karesi bu figürle doludur. Bu yüzden kusursuz görünüyor. Antik Yunanlılar Phi veya Altın oranın 1.618 sayısını vermişlerdir. O zaman, günlük, eserler, ürünler, konstrüksiyonlar, bu oranı taşıyan tasarımlar, bizzat "iyi tasarım" duygular.Fibonacci sayıları 0, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, 4181'dir. Golden Oran. Sayıdaki art arda iki ardışık sayı oranı Altın Oran'a yaklaşır.Fibonacci dizileri Altın Oran ilişkisinin yorumlamalarıdır. Sekans ilerledikçe, iki dönem arasındaki oran 1.618'e yaklaşır.Tasarımda, kompozisyon bu oranda özel olarak hazırlanırsa odak noktası olarak tam bir değer kazanır (görsel etki noktası). Birincil, ikincil ve diğer nesneler gereken noktalara yerleştirilir. Bu izleyicinin yarattığı tasarımla yaratıcı bir iletişim kurmasını sağlar.Sayfa düzeni / formatı hazırlamadaki en önemli fonksiyon, her satırın ve noktanın Altın Oran değerleri ile bulunmasıdır. Yaratıcılık biçimsiz bir birim olmakla birlikte, altın sanat yönü grafik sanatlarda kurulmalı ve estetik düzenlemeler bu önlemlere uygun olarak yapılmalıdır.Tasarımda eski bir deyim var: Formlar Fonksiyonu takip ediyor. Bu ifade, 18. yüzyılın başında Carlo Lobodi ile başlayan ve günışığına dek uzanan bir tasarım modeli anlamına gelmektedir. Kısacası, tasarımın güzelliğini belirleyen kavram, işlevin işlevselliği ve kullanışlılığı ile ilgilidir. Her tasarımcının sorması gereken soru burada başlıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Manifestoları ile 20 Yaratıcı Afiş

Tipografi Hakkında

Kurumsal Kimlik Nedir?